Novi Sad
26.08.2014.
12:09 > 12:10
Novi Sad je poslednjih dana preplavljen malim trgovcima.
  • pun novca

    27.08.2014 12:56
    ko pljeve
    I ja sam mog malog poslao da prodaje robu za mene, odlična stvar ljudi se sažale I kupuju ko ludi a meni se džepovi samo pune.
    Hvala I odlična akcija
  • 26.08.2014 21:16
    Blagi uzas
    Kao na ulicama braCkog Kandahara.
  • BB

    26.08.2014 20:24
    Setih se
    Malo pre pocetka ovog poslednjeg rata, na Limanu, pozvoni nam neko na vrata. Dva musava I dosta odrpana bela decaka. “Jel mozemo da vam prospemo kantu za smece?” Sestra I ja preuzesmo rizik I dadosemo im ne sasvim punu kantu za smece. Posle nas dvoje pravo na terasu da vidimo sta ce ova dva da urade. Morali su na prste da se propnu da bi ubacili smece iz kante u kontejner. Posle uzeli novine iz te iste kante pa obrisali kantu da bude cista. I vratili je. Dadosmo im tadasnjeg ‘petaka’ (dobar lovu) za ispravan stav: odlucili su da posteno zarade pare a ne da kradu ili prose.
  • Niko me nije terao

    26.08.2014 19:53
    Sve je to ok
    Sa 8 godina (davne 1970.) sam poceo da skupljam i prodajem stare novine. U Papir Unija Servis (ko se seca). Koristio te pare za najvazniju tada stvar: gumene Tigar fudbalske lopte. odlicne ali busile se cesto. Uvek sam bio odlican/primeran djak. Kad su tetkice iz zgrade videle sta radim, onda bi me pozvale da im pokupim balu njihovih starih novina. I tako (puna saka brade) nekoliko godina dok mi nije dosadilo. Kad sam imao 10 g., jedna komsinica me pitala da joj pomognem nesto i posle, zauzvrat mi dala kutiju susenih paprika. Ja pravac na Futosku sa time. Koliko smo puta prodavali na Najlonu (da ojacas uvek tanak dzeparac). Posle drzao casove matematike godinama. Sada sam u kapitalistickoj drzavi vec 20 g. i radim u drzavnoj firmi. Ucim i svoju decu da nauce da rade i da se uce zivotu. Trebace im. Zezanje znaju i same. Pozdrav
  • 26.08.2014 19:26
    Ovo je tipicna slika treceg sveta. Jadno.
  • divno

    26.08.2014 18:57
    sjajno
    Jedan moj ortak ima uveliko 20 i kusur godina i prodaje knjige na standu za dnevnicu od 500 dinara, lepo sto u Srbiji mozes da budes sta god hoces kad porastes heh
  • Toma

    26.08.2014 18:25
    učite decu kapitalizmu
    ako ovo postane "popularno" međ decom, u šta sumnjam mada uvek je moguće, učiće ih bolestima kapitalizma i kako je sve prihvatljivo i nije sramota, ako je za novce. Zbog novca se sve granice brišu, a to nikako ne valja, to je truli kapitalizam.

    Deca bi trebalo da se igraju, a ne da "posluju", odnosno da se od toga sad pravi neka velika stvar i da se uče nekim ozbiljnostima, jer ako počnu da uozbiljavaju ovo, preći će u kapitalizam i ta deca neće shvatiti poentu obrazovanja i škole, kad može da prodaje na ulici (i zaradi).
  • AT92HC

    26.08.2014 17:16
    Оставите децу
    Ово смо и ми радили! Било је времена и за игру и за ,,продају". После под будним оком родитеља ишли да потрошимо те паре на оно што за шта смо скупљали. То је једини проблем, да ли родитељи после воде рачуна на шта деца потроше те паре и колико су деца под будним оком. Све остало је сасвим нормално.
  • 26.08.2014 16:33
    Ko nedeljom, kao tinejdzer, nije prodavao polovne stvari na Najlonu (polazak u 5h sa Trifkovicevog trga, da se sto bolje mesto zauzme) taj nece shvatiti ni ovu decu............nije to samo dzeparac, to je nesto sto ce prepricavati ceo zivot.....pustite ih tako se brzo odraste
  • novosadjanin

    26.08.2014 16:25
    ovo je super
    deca od malih nogu shvate kako se dolazi do novca na posten nacin i drugacije vrednuju novac koji zarade nego deca kojoj bogati roditelji daju dzeparac.Samo napred deco...
  • миле

    26.08.2014 15:28
    ако могу роми...
    Ако могу ромска деца да без икакве контроле узнемиравају поштен свет који седи у Липи и то у невероватним периодима. Први пут наиђу у 5 после подне, да би последњу туру обавили око 2 ујутро.
    Ако су се деца сама сетила да просе у 2 ујутро, ако их нико није наговорио. Све је уреду.
    Али кад се позове диспечер у полицији, добро да не пошаље полицију да ухапси оног ко је пријавио просјачење.
  • xy

    26.08.2014 15:15
    Ja svoje desetogodišnje dete svakako ne bih ostavila da ceo dan sedi na ulici prodajuci starudiju. Ako nekome od ovog "prihoda" zavisi opstanak, onda nazdravlje... Uostalom, ko zna kakvi likovi će kraj te tezge zastati. Nema garancije za bezbednost deteta u ovim slučajevima. nema je ni inace, a kamoli ovako, po ceo dan na ulici.
  • 26.08.2014 13:49
    Preprodavanje starih stvari nije bas isto kao proizvodnja. Nema ni naplate PDV-a. Jel znaju ta deca da nista ne doprinose BDP-u? Dobicemo generaciju trgovaca, trgovace uvezenom robom (posto domace proizvodnje nema), dug ce da raste do beskonacnosti.
  • 26.08.2014 13:27
    @: )
    sram te bilo, tvoj komentar treba da se obrise
    samo znate da kritikujete
  • Brus Vilis

    26.08.2014 13:08
    To s narukvicama beše simpatično. Ovo sad... baš i ne. Šta ako neki čika ponudi deci još više para, ako podju s njim tu do ćoška? Nije dečija obaveza zaradjivati, čak ni za džeparac i sigurno ne na ovaj način. Deca treba da se igraju i uče, a ne da preuzimaju dužnosti odraslih.
  • Bombon

    26.08.2014 13:01
    Manite me tih varijanti "to je dobro za decu". Viđam ih u 11 noću kako idu po kafanama i nude te narukvice. Došlo mi da pitam jednog gde su mu roditelji i da li znaju (i odobravaju) da im dete u ovo doba ide okolo i prodaje robu ljudima po kafanama. Mali trgovci kako da ne.. gluplju stvar nisam u životu čuo. Samo mi možemo odobravati takve stvari. Treba da ih uče pravičnosti i poštenju u školi a ne na ulici.
  • Zabrinuti roditelj

    26.08.2014 13:01
    Deca treba da se igraju
    Ne vidim veliku razliku između prosjačenja i ovoga što rade naša deca na ulicama Novog Sada! Deca treba da se igraju, pa i da preuzmu deo kućnih obaveza, a ne da rade - uostalom to je i kažnjivo po zakonu. Odrasli treba da rade, ali sve manje imaju mogućnost za to! Treba odmah reagovati da ne bi ovo postalo obavezno,jer moje dete će se osećati diskriminisano što ga ne šaljem da prosjači ili da prodaje stvari na ulici. Ili bih možda trebao da stisnem petlju i to uradim sam.
    Vratimo decu bezbrižnoj igri, a ne da ih učimo da treba da imaju "pametnija" posla!
  • Marko

    26.08.2014 12:56
    Meni je to u načelu ok. Čitamo primere kako je u svetu devojčica od plastičnih flaša ovo, kako je dečak od ofingera napravio ono... pustite decu, ohrabrite ih, neka nešto pokušaju, uče. Biće sutra preduzetnici, a ako i budu političari znaće šta znači nabaviti i prodati nešto.

    Sa druge strane ne bih zaista da se ovo pretvori u klasično izrabljivanje dece, kao što prosjake šalju na ulicu.
  • ZoranNS

    26.08.2014 12:47
    Samoinicijativa mališana je za pohvalu
    Samoinicijativa mališana je za pohvalu, jedino što me brine, a društvo baš ne naročito, je da će oni i posle odrastanja biti prodavci na ulici.
  • nstehnol

    26.08.2014 12:46
    Verovatno gospodin nije mislio na pejsmejker već na bajpas - u kontekstu prespajanja.
  • 26.08.2014 12:22
    : )
    Deco lepo je sto radite.. ali cuvajte se Komunalne Policije... oni to ne tolerisu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna